Dünya Şampiyonluğu Finaline 6 Türk 7 İsveç Güreşçisi Kaldı

Stockholm (Halûk Durukal bildiriyor)
— Dünya Greko-Romen şampiyonasının üçüncü günü, bizim için bir iki talihsizlik müstesna sevinç verici geçti. Mehmed Oktav, İtalyana tuşla yenilerek elimine olurken; Halil Kaya üçüncü tuş zaferini de kazanıyordu.

1950 güreşlerinin en büyük muvaffakiyetsizliğ hakem bakımından olmuştur. Güreşçilerin puan durumuna göre hakem grupları teşekkül etmiş ve bunun neticinde çok fena kararlar verilmiştir. Bu yüzden İsveç gazeteleri «Güreş müsabakası değil hakem skandalı» başlıklı yazılarda güreşleri anlatmışlardır. Bu geceye kadar on hakem diskalifiye edildi. En ziyade itimada şayan görülen Türk hakemidiri. Buraya fazla hakem getirmemekle çok büyük hata işlediğimiz bir kere daha meydana çıkmıştır. Bu geceki güreşlerden sonra umumî vaziyette İsveç birinci vaziyete geçerek arayı hayli açtı. Bugün yapılan müsabakaların neticeleri:

73 kilo (ikinci tur),
Mustafa (Mısır), Gogol (İsviçre)’ye 2 dakika 53 saniyede,
L. Mihalik (Çekoslavakya) Cuzdi (Yugoslavya)’ya tuşla galip gelmişlerdir.

Ali Yücel galip geliyor!
Ali Yücel, 52 kilonun üçüncü turunda, Fransız E. Faure ile karşılaştı. Bu müsabakada baştan sonra kadar hâkim bir güreş çıkaran Yücel, rakibini sık sık müşkül durumlara sokmalara rağmen, tuşa getirmekle muvafak olamadı. Hakemler ittifakla Aliyi galip ilân ettiler. Böylece Yücel’in 4 fena puanı oldu. Bundan sonraki maçlarını behemehal tuşla kazanması icap etmektedir.

Finale kalan güreşçilerGreko-romen dünya güreş şampiyonlukları turnuvasının final maçları yarın yapılacaktır. Dünyanın en üstün güreşçi milletleri olan Türkiye ile İsveç finallerde karşı karşıya kalmışlardır. Türk ekibi yarın 6 güreşçi ile ve İsveçliler 7 güreşçi ile son tura gireceklerdir. Sinek sıklette Ali Yücel ile 4 müsabık vardır. Horoz sıklette şampiyonluğa en kuvvetli namzed Halil Kaya’dır. Bu sınıfta da diğer ekiplere mensup 4 güreşçi kalmıştır. Hafif sıklette Tevfik Yüce’nin 5 rakibi vardır. Yarı ortada Celal Atik ve 5 kişi kalmıştır.

Kaynak: 1950, Cumhuriyet Gazetesi