Çarpışan iki uçak Ankara’nın içine düştü
138 yaralı var. Düşen parçalar yangın çıkardı. Birçok dükkan ve 12 oto yandı. Ölenlerin 17’si uçaklarda, 52’si yerde bulunuyordu.

Son yılların en büyük hava faciası bugün başkentte vukuu bulmuş, geç vakitlere kadar 69 ölü ve 138 yaralı tespit edilebilmiştir. İki uçağın havada çarpışması ve daha sonra parçalarının şehrin en kalabalık bir semtine düşmesi, birçok can kaybına, yüksek sayıda insanın ağır ve hafif yaralanmasına sebep olmuştur.

1963-yilinda-ankara-da-gerceklesen-ucak-kazasi (1)
Çarpışamn iki uçak Ankara’nın içine düştü (1963)

Uçak parçaları
Middle East Airlines uçağı ile Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 tipi uçak şehrin üzerine çarpışmış, uçak parçaları muhtelif yerlere düşmüştür. Günün en kalabalık saatinde olan kaza sebebiyle ölü ve yaralı sayısı çok yüksek olmuştur.

Orta Şark Hava Yollarına (MEA) ait dört motorlu, içinde 11 yolcu, 5 mürettebat bulunan Wiscount uçağının gövdesi, resimde görülen Ankara’nın Ulus semtinin Karaoğlan caddesine düşmüştür. Ticaret Han’ın altındaki Garanti Bankası’nın Ankara merkezi derhal alev almıştır. Uçağın parçaları her tarafa yayılmış, cesetler ortaya saçılmıştır. İlk gelen haberlere göre 69 ölü, 138 yaralı vardır. Enkaz kaldırıldıkça ölü sayısının artacağından endişe edilmektedir.

1963-yilinda-ankara-da-gerceklesen-ucak-kazasi (2)
Feci kazadan fotoğraflar (1963)

Olay yeri kavrulmuş cesetlerle doluydu
Duman yüzünden göz gözü görmüyordu. Uçağın koskoca gövdesi ufak parçalara ayrılmıştı. Her adımda insanın ayağı bir cesede takılıyordu. Kavrulmuş, pespembe bir renk almış cesetler kıvrılıp kalmışlar. Erkek mi kadın mı belli olmuyordu. Karaoğlan Caddesi’nin iki tarafındaki binalar ve dükkanlar alev alev yanıyordu. Herkes panik halinde, şaşkın, oradan oraya koşuyorlar ama ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Çaresiz kalmışlardı. Kaza için söylenecek tek kelime dehşet vericiydi. Yerlerde kopuk ve yanmış kollar, sahipsiz kasketler, çantalar, cüzdanlar dağılmıştı. Bir polis memuru gazete kağıdı ile insan uzvunu sarıyordu.

1963-yilinda-ankara-da-gerceklesen-ucak-kazasi (4)
Ölü sayısı 74’e yükseldi (1963)

Kaynak: 1963, Hürriyet Gazetesi