SES Dergisi 1970 Sinema Artisti Yarışması Finalistleri şöyle: Aynur Yetkin, Alev Sezer, Ünsal Altınay ve Tülin Örsek. Yetmişlerde sinema artisti yarışması nasıl yapılırdı? Ses Dergisi ile ünlü olan sanatçılarımız kimlerdir? Detaylı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

0228-ses-dergisi-1970-sinema-artisti-yarismasi-finalistleri-aynur-yetkin-alev-sezer-unsal-altinay-tulin-orsek (2)
SES DERGİSİ — 1970 Sinema Artisti Yarışması Finalistleri

AYNUR YETKİN KİMDİR?
Yarışmamızda üçüncülüğü kıl payı bir farkla kaybeden Aynur Yetkin’in dokuz yıllık bir tiyatro tecrübesi var. 13 Aralık 1943’te İstanbul, Maçka’da doğmuş. Işık Lisesi orta kısmını bitirmiş, Nişantaşı Kız Lisesi’nden terk. Başından ilki tiyatro sanatçısı Ekrem Dümer’le, ikincisi bir iş adamıyla olmak üzere iki evlilik geçmiş. Babası ve annesi hayatta değil, Saadet adlı bir ablası var.

Aynur Yetkin artistler Anthony Quinn’le Jeanne Marasu’yu beğeniyor. Seyrettiği filmler içinde onda en çok iz bırakanı «Beklenmeyen Misafir» ve «Acı Hayat» olmuş. Renklerden kahverengi ve yeşili, hayvanlardan kediyle köpeği seviyor. Spor olarak atletizmin her dalını, müzikte cazı, içki olarak rakıyı tercih ediyor. Futbolla arası pek sıkı fıkı değil, ama soruldu mu «Eskişehirspor taraftarıyım» diyor. Tiyatroya başlamadan önce bir süre sekreterlik yapmış. Yani sekreterlikte başlamış, tiyatroya geçmiş, sinemada karar kılmış.

Aynur Yetkin’in boyu 1.65, kilosu 56. Vücut ölçüleri de şöyle. Göğüs: 90, bel:65, kalça: 100. Daha tiyatroda oynarken bütün arzusu sinemaya geçmekmiş. Finalist olunca hemen tiyatrodan ayrılmıştır. «Vur Patlasın, Çal Oynasın» ve «Dikkat Kan Aranıyor» adlı iki filmde oynayan, son topluluğu “İstanbul Tiyatrosu” olan Aynur Yetkin şunları söylüyor:
— Sinemayı çok seviyorum. Bu yüzden tiyatroyu da bıraktım. Başrol falan diye bir iddiam yok. Tek arzum, sinemada kendime bir yer yapabilmek.

0228-yapi-ve-kredi-bankasi-1971-yili-ikramiye-plani-16-milyon-lira
YAPI VE KREDİ BANKASI — Sayın mevduat sahiplerine bol şanslar dileriz.

ALEV SEZER KİMDİR?
1970 SES Sinema Artisti Yarışması, usta bir tiyatro sanatçısını daha finalist sıfatıyla Türk Sineması’na kazandırdı. 23 Nisan 1945’te İstanbul’da doğan, Atatürk Lisesi ve Ankara Devlet Konservatuarı’nı bitirdikten sonra Devlet Tiyatrosu’nun «Candida», «Romeo Jülyet», «Deli İbrahim», «Damdaki Kemancı», «Meçhul Asker ve Karısı» (Bu filmde başrol oynamıştır). Alev Sezer, 1.80 boyunda, yakışıklı bir genç sanatçı.
+
Alev Sezer işi icabı bir süre İstanbul ve sinemadan uzak kaldı. Şubat ayında temsillerine başlayacak olan Devlet Tiyatrosu’yla birlikte İstanbul’a gelecek olan Alev Sezer, bundan böyle yeni işiyle daha yakından meşgul olma imkânını bulacak. Bir süre sinemayla tiyatro bir arada yürüyecek. Ondan sonra Alev bir rol ayrımında kalacak ve yolunu kendi çizecek. Sinema konusunda ise şunları söylüyor:
— İlkokul sıralarındanberi bu işin içindeyim. Radyo Çocuk Kulübü’nde, Çocuk Tiyatrosu’nda işe başladım. Devlet Tiyatrosu’nda devam ettim. Şimdi de kendimi sinemada deneyeceğim. Kendime, oyunuma, iş terbiyeme ve ahlâkıma güveniyorum. Türk sinemasının da durumu anlıyor, biliyorum. İnşallah kendimi Yeşilçam’a kabul ettirebilirim.

0228-ses-dergisi-1970-sinema-artisti-yarismasi-finalistleri-aynur-yetkin-alev-sezer-unsal-altinay-tulin-orsek (3)
SES DERGİSİ — 1970 Sinema Artisti Yarışması Finalistleri

TÜLİN ÖRSEK KİMDİR?
Finalistlerimizden Tülin Örsek, 24 Aralık 1952’de İstanbul, Fatih’te doğmuş. Hırka-i Şerif ilkokulunda okuren bir süre amatör olarak Şehir Tiyatrosu çocuk bölümünde çalışmış. Fatih Kız Lisesi’nin orta kısmını bitirip Bilim Koleji’nde lise öğrenimine başlamış ve halen lise son sınıf öğrencisi. Saçları ve gözleri kahverengi. Boyu 1.66, kilosu 55. Vücut ölçüleri ise şöyle. Göğüs: 88, bel, 60, kalça: 90. Annesi ve babası hayatta. Coşkun adlı bir erkek kardeşi var.

0228-nicin-tuborg-icerler-eli-aciman-1971-manajans-turk-tuborg-reklamlari
NİÇİN TUBORG İÇERLER — Biradan anladıkları için. Tuborg’un farklı bira olduğunu bildikleri için. İçmeyi, yaşamayı, ikram etmeyi, konuk ağırlamayı iyi bildikleri için.

Gelelim Tülin Örsek’in özelliklerine. Renklerde siyah-kırmızıyı seviyor ama forma rengi böyle olan Eskişehirspor’u değil, Fenerbahçe’yi tutuyor. Bizden Türkan Şoray’la Hülya Koçyiğit’i, yabancılardan Brigitte Bardot’la Alain Delon’u beğeniyor. Voleybol, ping-pong oynuyor. Yazları bol bol yüzüyor. Klasik batı müziğinden hoşlanıyor, yazarlar arasında Victor Hugo’yu diğerlerine tercih ediyor. Batıl inançları var. Fala inanıyor. Ama bu mutlak değil. Hani “fala inanma, falsız da kalma” derler ya, öylesi işte. Yemekle arası ne çok iyi, ne de çok kötü. Ama böyle bir soru soruldu mu, soruyu cevapsız bırakmamak için «pirzola» cevabını veriyor. Tülin Örsek ilkokul sıralarındayken amatör olarak sahneye çıkmış. Aradan yıllar geçtikten sonra da sinemayı denemek istiyor.

0228-yildizlarin-guzellik-sabunu-lux-1971-ajda-pekkan-fotografi
YILDIZLARIN GÜZELLİK SABUNU — Ajda Pekkan diyor ki: “Bol ve okşayıcı köpüğü cildimi canlı ve pürüzsüz yapıyor. Kadife gibi bir cilde sahip olmak istiyorsanız siz de benim gibi LUX kullanın.”

ÜNSAL ALTINAY KİMDİR?
1970 SES Sinema Artisti Yarışması’nda seçilen dört erkek finalistten biri olan Ünsal Altınay, 21 Eylül 1945’te Bursa’da doğmuş. İlkokulu Bursa’da bitirdikten sonra İstanbul’a gelmiş, Kasımpaşa Ortaokulu ve Anadolu Lisesi’nden mezun olmuş. Halen Özel Yüksek İktisat ve Ticaret okulu son sınıfında öğrenci. Saçları ve gözleri siyah, boyu 1.90, kilosu 81. Gayet geniş bir pul koleksiyonu var. Spor dalları arasında basketbolu diğerlerine tercih ediyor.

Aynur Yetkin gibi Ünsal Altınay’ın da bir tiyatro tecrübesi var. Gerçi Yetkin’inki gibi 8 yıllık değil ama olsun, «Ayı Masalı», «Aceleci Kalp» gibi birkaç oyunda önemli roller almış. Yani dram sanatının yabancısı değil. Tipi de sinema için son derece elverişli. Sinema konusunda son derece iyimser, gerçekçi ve ümitli olan Altınay:
— Bana verilen şansları en iyi şekilde değerlendirmeye gayret edeceğim. Sinemayı seviyorum. Bu işi gelip geçici bir heves olarak görmüyorum, bir meslek olarak benimsedim. Şimdiden birkaç teklif aldım. Sanıyorum önümüzdeki günlerde «Bismillah» deyip işe başlayacağım. İnşallah başarılı olurum.





0228-ses-dergisi-1970-sinema-artisti-yarismasi-finalistleri-aynur-yetkin-alev-sezer-unsal-altinay-tulin-orsek (1)

 Kaynak: 1971, SES Dergisi