Maksi eteğin yaratıcısı sayılan ünlü Fransız modacısı Marc Bohan, uzun eteğin kısanın yanında daha romantik bir görünüşü olduğunu söylüyor. Bohan, maksi eteğin silueti incelttiğini, kalçaları küçülttüğünü ve şekilsiz bacakların bu sayede gözlerden saklanabildiğini ileri sürüyor. Mini ve maksi etekler arasındaki yarışı maksi kazandı ve günün modası İstanbul’da, dünyanın belli başlı moda merkezlerinden daha çabuk yayıldı.

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi (2)
HAYATIMIZA GİREN MAKSİ // Tamer Güvenç // Haftalık Mecmua // Yıl: 14, Sayı: 7 // Sahibi: Şevket Rado // Neşriyat Müdürü: Hikmet Feridun Es // Mesûl Müdür: Çetin Emeç // İdarehane: Cağaloğlu Mh. Molla Fenari Sk. No:1 Kat: 3, İstanbul // Basıldığı Yer: Tifdruk Matbaacılık Sanayi A.Ş. // Mektup Adresi: Türbedar Sk. No:22 Posta Kutusu: 59, İstanbul

Dolmuş şoförü, eteklerini toplayarak arabasına binmeye çalışan genç kıza dönüp çıkıştı:
— Haydi hanım, çabuk ol biraz. Sen eteklerini toplayana kadar biz otuz kâğıdı yiyeceğiz.
Zorlukla arka koltuğa geçip oturan genç kız sesini çıkarmadı, eteklerini şöyle bir düzeltip arkasına yaslandı. Şoför bu defa yanındakine:
— Valla abi, Maksi miymiş, taksi miymiş neyse, şu uzun etekleri çıkartanların gözü kör olsun. İnan artık kadın yolcu almak istemiyorum.

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi (3)
Üç genç kız ve üç ayrı tip maksi. Hepsinin kendine göre bir özelliği var. Ortadaki maksi mantoya «troyka» deniliyor. (1970, Hayat Dergisi)
0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi (4)
RÖPORTAJ: Koray Güney // FOTOĞRAFLAR: Tamer Güvenç // Mininin Aksi, Adı Maksi (1970, Hayat Dergisi)

İstiklal Caddesi’nin en kalabalık saatlerinde, Taksim’e doğru yürüyen iki yaşlı hanımdan biri:
— Doğrusu buydu kardeş. Şu uzun etekler çıktıktan sonra nihayet kadına, kıza benzeyebildiler. Ne idi o miniler. Edep diye bir şey bırakmamıştı.
Evet, bizde son günlerin en çok konuşulan konularından biri «Maksi Etek» modası. Nereye giderseniz gidin, muhakkak uzun eteklerden söz açılıyor. Maksi mi, mini mi üzerine tartışmalar sürüp giderken, acaba modanın öncüsü gençler ne düşünüyor?

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi (6)
Maksi modasının yaratıcısı Marc Bohan: “Her yerde ve günün her saatinde «Maksi Manto» giyilemez. Ufak tefekseniz, boyunuz 1.60’tan kısa, vücudunuz narinse klasik bir biçim seçiniz. Boyunuz ufak fakat vücudunuz iriyse, asla kemer kullanmayınız. Size düz çizgili ve koyu renk kumaş gidecektir. Düğmeler mutlaka iki sıra olmalıdır.

Gençliğin büyük çoğunluğu maksi modasını benimsemiş. Hatta maksi etek için de bir slogan bulmuşlar:
— Mininin aksi, adı maksi!
Etekleri yerden süpüren maksili gençler yeni modayı savunurken, sözleşmiş gibi aynı şeyleri tekrar ediyorlar:
— Maksi bir modadan çok, faydalı bir buluştur.

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi-yedigun-gazoz-reklami
“Yedigün çeşitleri nefistir!” sloganıyla mini etek giyen bir genç kız. (1970)

Uzun eteklerini çekerek oturan bir genç kız:
— Maksi etek modasının rağbet göreceğine ve uzun süre tatbik edileceğine inanıyorum. Moda ile pek ilişkim olmamasına rağmen, daha maksi çıkar çıkmaz hemen bir palto yaptırdım. Doğrusu kış günlerinde bacaklarımın üşümemesi beni çok sevindiriyor. Oysa eskiden soğukta çektiğimi bir ben bilirim bir de Allah.

Genç kızın arkadaşı ise maksi modanın faydalarını şöyle izah ediyor:
— Bana kalırsa maksi, soğuğa karşı bir koruyucu olmasının yanı sıra, insanların görünüşlerini de etkiliyor. Özellikle kısa boylular maksi giyince uzunmuş gibi görünüyor. Bunu da yabana atmamak gerekir. Erkeklere gelince onlar da maksi eteğin yerinde bir moda akımı olduğu kanısındalar. Aksi halde bu kadar çabuk benimseyebilirler miydi?

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi-guney-sanayi-reklami
Tekstil sektörünün baş aktörlerinden GÜNEY SANAYİ reklamında “mini etek” görseline değinilmiş. (1970)

Birkaç günlüğüne şehrimize gelen Amerikalı bir modacı şaşkınlıkla şöyle anlatıyor:
— Doğrusunu söylemek gerekirse İstanbul’da maksi modası ile karşılaşınca pek şaşırdım. Daha birkaç gün önce Paris’ten, Roma’dan geçtim. Oralarda henüz maksinin tartışması yapılıyordu. Bazı dükkânların vitrinlerinde maksi modasının aleyhinde afişler bile asılmıştı. Ama şimdi görüyorum ki moda İstanbul’da çok daha önce yayılmış ve tutulmuş.

0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi-perilen-markasi-reklamlari-sasa-adana
“Siz kumaşa değil, kumaş size hizmet etsin” sloganıyla Perilen markası mini eteğin peşinden gitmiş. Perilen, Sabancı Holding şirketlerinden biriydi. (1970)

KUMAŞ FARKI 50 SANTİM
Bazılarının «Çok kumaş gidiyor» gerekçesiyle maksi giymekten vazgeçmelerini modacılar kabul etmiyor. Çünkü maksi paltolara normalinden sadece 50 santim fazla kumaş gidiyormuş. Hatta bazı moda evleri, etekler yere sürünmekten kirleniyor diye boyları 10 santim kısaltmışlar. Böylece fark 40 santime inmiş. «Mini mi maksi mi?» diye tartışıladursun, maksi sessiz sedasız fakat büyük bir hızla minilerin yerini alıyor ve bugünden modacıların kollarını sıvayıp yazlık maksileri hazırlamaya zorluyor.






0156-maksi-modasi-ne-zaman-geldi-1970-hayat-dergisi (1)

Kaynak: 1970, Hayat Dergisi