Erdoğan 3 ay sonra başbakan olabilir
Tayyip Erdoğan’ın asıl hedefi başbakanlık koltuğuna oturmak. Bunun için meclisteki ezici sayısal üstünlüğü ile Anayasa ve diğer yasaları değiştirmesi gerekiyor. Bunu er geç yapacağı anlaşılıyor. Ancak önemli olan hangi takvim ve hangi tempoyla yapacağı. Mevcut yasalar çerçevesinde kalarak 20 Ocak 2003’te memnu haklarına yeniden kavuşmayı bekleyebilir. Bundan sonra dışarıdan kabineye girip fiilen yönetebilir. Ya da yasal değişiklik operasyonunu bu tarihte çıkacak bir hukuki engel sonrası işletebilir. Erdoğan, 28 milletvekilini istifa ettirip kısmi bir seçimle parlamentoya girebilir. Anayasa mahkemesi başkanlığına tedbir koysa bile, yasa değişince yeniden AKP başkanlığına da seçilir. Bu kez Ahmet Necdet Sezer’in elinde onu başbakan atamaktan başka çare kalmaz.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (7)
Sosyologlar, ekonomistler ve politika yazarları AKP iktidarı için ne dediler? (Nilgün Kas, Tempo Dergisi, 2002)

AKP HÜKÜMETİNDEN BEKLENTİLER
• Türkiye’nin AB’den tarih almasını sağlamak.
• Ekonomide hızlı büyümeyi yeniden yakalamak.
• Demokratik reformları hızla gerçekleştirmek.
• Yabancı sermaye için güven ortamı yaratmak.
• Irak ve Kıbrıs konusunda sağduyulu politika.
• Ülke sorunlarını gerilim yaratmadan çözmeli.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (15)
Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığında bir esnaf ziyaretinde. (1995)

AKP iktidarı için ne dediler?
Prof. Nilüfer Narlı 
— Merkez sağ AKP’ye kaydı.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (17)
Ege Cansen (Hürriyet) — Başarı şansı yüksek.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (2)

Hamallık Yaptı, Fatura Kesti
• Ali Babacan çekirdekten yetişme genç ekonomist.
• AKP yönetimi onu arayıp partiye kazandırdı.
• Yolsuzluk ve beceriksizliği aşma umudunda.
• IMF programında sosyal boyutu eksik buluyor.

AKP’nin Ankara Milletvekili Ali Babacan 36 yaşında. Partinin genç ekonomi kurmaylarından. Onu şu sıralar sık sık televizyonda görebilirsiniz. Güven verici yumuşak gülümsemesi ile adeta bir politikacıyı değil, ekrandaki ekonomi yorumcularını hatırlatıyor. Zaten kullandığı sözcük ve yorumlar da onun ABD patentli genç ekonomiciler kuşağından olduğunu gösteriyor. AKP için gerçek kazanç. Babacan dünyadaki son gelişmeleri izleyen ve partiyi modernleştirmeye katkıda bulunan isimlerden.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (16)
Ercan Kumcu (Hürriyet)
— AKP avantajlı başlıyor.

Babacan’ın Ekonomiye Bakışı
IMF: Biz ne IMF’nin karşısındayız, ne de IMF’yi çok seviyoruz. Bizim ekonomik programımız da şimdiki programla örtüşmeyen farklılıkları hükümet kurulduktan sonra IMF ile konuşacağız.
YOLSUZLUK: Yüz ülke içinde 65’inci sıradayız. Bu durum makro ekonomik yapıyı bile sarsıyor. İkincisi kötü yönetim. Bunu yolsuzluktan saymıyorum çünkü bu yönetimin siyasel beceriksizliği ile ilgili.
YERELLEŞME: Valilik ve belediyeler daha güçlü olacak. Yerel yönetimlerle ilgili merkezi yönetim yapılandırmamız hazır. Yerel yönetimler bölgelerindeki sorunları çok daha iyi biliyor.
EKONOMİK PROGRAM: Gün gün, tarih tarih neler yapılacağı çoğu hazır, ufak tefek eklemeler yapılıyor. İlk 1 buçuk yıl içinde yapılacaklar diye eylem planı içinde göreceksiniz. Avrupa Birliği’nden bürokratlar geliyor.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (3)
Kürşad Tüzmen, 90’ların alternatif rock sanatçısı Tüzmen’in (Tarkan Tüzmen) abisidir.

Kürşad Tüzmen: 5 Jaws İle Dans Ettim
ODTÜ İşletme Bölümü’nden 1981’de iyi bir dereceyle mezun oldu. Üniversiteyi bitirdikten 10 yıl sonra Illinois Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans yaptı. Bu süreçten sonra evlenmek istemiş ama bir türlü olmamıştı. Sonunda iki sözlülük, bir nişanlılıktan sonra görücü usülü ile evlendi. “Şu anda çok mutluyum” diyen Tüzmen, “Annemin ve teyzemin gerçekten bu konuda büyük çabası oldu. Ben riski seven bir insanım. Meslek yaşamımda da bu görülüyor. Hayırlı işlerde bence bunu göze almak gerekir.” Güney Afrika’da arkadaşıma rica ettim, Cape Town’daki köpekbalığı tankını benim için açtırdı. Doğal ortamda, kafessiz dalma dediğimiz konuda deklarasyon verdim. Her türlü sorumluluk bana aitti. 4-5 metrelik beş tane köpek başığının arasında dalarak rahatladım. Sertleşiyorum ben, yumuşamak için ara sıra dalmam lâzım.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (14)
Metin Münir (Sabah)
— Geçmişten ders almışlardır.

Ali Coşkun: Özal’ın reform vasiyetiyle geldim
AKP İstanbul milletvekili Ali Coşkun 64 yaşında. Çok renkli bir kişiliği var. Turgut Özal ve Süleyman Demirel’e uzanan ekonomi birikimini bugün AKP’ye taşıyor. Partinin önemli ekonomi kurmaylarından. Özal’ın ölümünden 15 gün önce kendisini çağırıp önerdiği ikinci yenileşme programını AKP iktidarı ile gerçekleştirme özleminde. Tam anlamıyla çekirdekten yetişme, çok görmüş geçirmiş, rahat, liberal ve komplekssiz bir tavrı var. Elektrikçiydi, ampülü seçti! Fotoğrafçılığa meraklı. Üniversite yıllarında birkaç tiyatroda oynamış. Şiirlerinden 12 tanesi bestelenmiş TRT repertuarında yer alıyor. Bir ilahisi kandil geceleri TRT’de okunuyor.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (4)

Türban konusunda gerilimsiz çözüm
AKP’yi er geç zorlayacak konulardan birisi türban. Erdoğan’ın ısrarla bunu öncelikli konu olarak görmediğini vurgulaması olumlu. Ancak AKP tabanındaki radikal unsurların her türlü provokasyonuna açık bir konu. Sonuçta üniversitelere türbanlıların girmesi uzlaşma ortamı ile çözülebilir.

Necati Doğru (Sabah)
— İşsizliği çözebilirler.
0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (6)
Ali Bulaç (Zaman)
— Kutuplaşmadan kaçınmalı.

İslamcılık dersi
AKP’nin boynunda bir “İslamcı” yaftası var. Batı ve dünya kamuoyu onları böyle tanıyor. Türkiye’de de benzer bir konu taşıyanlar az değil. İslamcı kimliği tartışmak ve açıklık kazandırmak kendi ellerinde. Tayyip Erdoğan’ın kendisi bu ekolden geliyor. Örneğin “içki yasağı referandumu” gibi girişimler AKP hakkındaki olumlu görüşleri birden tersine çevirebilir.

0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (0a)
Murat Yetkin (Radikal) — İşbirlikçi tavır sürmeli.

Dinci ekip sendromu
Türkiye, iktidara gelen ekibin devlet kadrolarına kendi adamlarını yerleştirme kavgasından çok çekti. AKP’nin önünde bu tehlike var. Çünkü AKP’de devlet kapısında iş ve ekmek bekleyen çok sayıda insan bulunuyor. Ancak AKP açısından bu, çok sakıncalı bir konu. “Devlete dincileri yerleştiriyorlar” söylentisi bile inanılmaz bir kamplaşma yaratabilir.






0355-turkiyenin-yeni-umudu-ak-parti-2002-tempo-dergisi-recep-tayyip-erdogan (5)

Kaynak: 2002, Tempo Dergisi