Manken Nuran Işık’ın kilosu, defileye çıkmadan önce 50’ydi. Ebru Akın ise tam tamına 54 kiloydu. Aynı mankenker podyuma çıktıkları zaman, üzerlerindeki kıyafetleri gibi, kiloları da değişmişti. Nuran’ın kilosu 70’e, Ebru’nun kilosu ise 65’e çıkmıştı!

Yarım saat içindeki bu büyük kilo değişikliğinin nedeni, mankenlerin giydiği kıyafetlerin pek yüklü ve ağır olmasıydı. Neler giymemişlerdi ki bu güzel genç kızlarımız! Şalvar etek üzerine bir etek daha. Tam dört kat etek, bele dolanmış. Başlarındaki güzel başlık, önce zarif bir başörtüsüyle tutturulmuş, üzerine şal desenli bir örtü daha atılmış. Önlerine de boncuklardan işlenmiş bir önlük takmışlar. Belde ise döne döne sarılmış bir kuşak, ayaklarda el dokuması renkli çoraplar. Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nün Ankara Palas salonlarında düzenlediği defilede, mankenlerin podyumda neden normalden daha ağır yürüdükleri şimdi daha iyi anlaşılıyordu.

/>

16 ilden 56 kıyafet
Uzun süre kapalı kaldıktan sonra kapılarını geçtiğimiz günlerde açan tarihî Ankara Palas’ta düzenlenen defilenin ilginç bir yönü vardı. Türkiye’nin dört bir köşesinden derlenen mahallî kıyafetler, en güzel ve canlı renkleri, biçimleriyle, seyredenleri büyülüyor, Kars’ın, Konya’nın, Dinar köylerinin renkli giysileri sinema şeridi gibi gözler önünden geçiyordu.

Anadolu’nun bağrında kopup gelen bu mahallî kıyafetlerin hepsinin ayrı bir özelliği var. Mesela Kars’ın Damal nahiyesinde, köylü kadınların tarlada çalışırken giydikleri kıyafet, o bölgenin tabiat şartlarına uygun olarak hiç soğuk geçirmiyor. Konya’nın «Sille Gelin Kıyafeti» ise son derece zarif bir kıyafet. Dinar köylerinin gelin başının özelliğine gelince… Rengârenk eşarplardan oluşan bir baş. Başa ne kadar çok renkli eşarp örtülürse o kadar makbulmuş. Ağırlığını ise hiç sormayın: Tam 2 kilo!

16 ilden 56 kıyafet gönderilen yarışmada birinciliği Kütahya, ikinciliği Kars’ın Hanak kazası, üçüncülüğü de Balıkesir’in gelinliği kazandı. Ayrıca on mahallî kıyafete de mansiyon ödülü verildi.

Kaynak: 1974, Hayat Dergisi