Az sonra kendinizi bilgisayar oyunlarının rengârenk dünyasında bulacaksınız. Her çeşit fantezinin hayat bulduğu, hayal gücünün motorlarının tam gaz çalıştığı bir dünyada. Belki o dünyanın vatandaşlarının birisiniz ve o fantastik sokakları zaten biliyorsunuz. Belki de yabancısınız ve bugüne kadar orada bir geziyi hiç düşünmediniz. Hiç fark etmez inanın. Öyle ya da böyle, sizi ilgilendirecek bir şeyler var bu panayırda.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (2)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

OYNAYIN, SERVET KAZANIN!
Bu oyun, daha önceki bilgisayar oyunlarına hiç benzemiyor. Çünkü eğer oyunu herkesten önce bitirmeyi başarırsanız, hatırı sayılı bir servet sizi bekliyor. Tamı tamına 1 milyon dolar. Oyunu bitiremeyecek bile olsanız, bundan sonra size, “Yine oyun mu oynuyorsun?” diyenlere, “Hayır efendim, uluslararası yatırım yapıyorum!” deme şansınız var.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (1)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

PARA TUZAĞI
1. RSD Multi System
Şeklinden de anlamış olduğunuz üzere, araba yarışı düşkünleri için ideal bir kontrol seti. Esnek ama yeterince sert direksiyonla, gerçekten araba kullanıyormuş gibi manevralar yapmak mümkün. Bunun yanı sıra, direksiyona yerleştirilen butonlarla korna çalmak ya da savaş içeren araba yarışlarında ateş etmek mümkün.
2. Suncom F-15E Talon
İster masum uçaklar, isterse savaş oyunları olsun hiç fark etmez. Bu joystick, uçuş simülasyonu oyunlarını sevenler (ama çok sevenler) için “1 numara”. Hızlı manevralar, acımasız ateşler, dalığ çıkmalar, taklalar, roket güdümlemeler. Kısacası ne ararsanız var. Üzerindeki butonlar çok amaçlı olarak programlanabiliyor. Butonların yanına yerleşen kırmızı ışıklar bu operasyona rehberlik etmek amacıyla düşünülmüş. Sıvı kavramaya izin veriyor ve epey sağlam.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (3)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

3. Saitek Acemaster 18
Bu model araba yarışları, “Descent” tarzı üç boyutlu fantastik uçuş oyunları ya da gerçek uçuş simülasyonları için ideal. Klasik bir joystickle özel simülasyon joysticklerinin arasındaki tasarımı, hem alışmayı hem de genel amaçlı kullanımı kolaylaştırıyor. En çekici özelliği, yarış ve uçuşlar için, diğer modellerdekinden daha havalı ve pratik hız kolu.
4. PC Flight Force Fire Control System
İki üniteden herhangi biri tek başına da alınabilen bu model, gerçek performansına iki ünite birlikte kullanıldığında ulaşıyor. Tabii böylece, bu havalı kontrol sistemi epey yüksek bir fiyata maloluyor. Silahları çağrıştıran metalik gri gövdeler epey etkileyici ve dolayısıyla inandırıcı.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (4)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

5. Microsoft Sidewinder 3D Pro
İşte joysticklerin kralı! Yalın, güçlü, güven verici bir izlenim sunan ve vaad ettiklerini gerçekten veren başarılı bir endüstriyel tasarım. Ayrıca dijital optik teknolojinin nimetlerinden diğer joysticklere göre çok daha fazla yararlanıyor. Üstelik, birtakım abartılı desteklerle kabalaştırılmamış olmasına karşın son derece dayanıklı. Üç boyutlu oyunlar ve simülasyonlar için en önemli özelliği, kolun yumuşakça sağa ve sola çevrilebilmesi.
6. Suncom F-15E Hawk
Suncom F-15E Talon’ın mütevazı modeli. Bu modelde uçuş simülasyonlarında pek çok silahı ve fonksiyonu kolayca kontrol etmenize izin veren ekstra ateş tuşları yok. Hız kontrolü ve hedefe odaklanma sistemi de. Her ne kadar model olarak uçuş simülasyonları için üretilmiş gibi görünse de, ideal bir joystick olmaktan uzak.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (5)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

SHE’D DEATH ZAMANI
İtiraf edin, elinize bir Magnum alıp (reklamlardaki dondurma değil, o uzun namlulu muhteşem tabanca) koridorlarda ya da sokaklarda yürümek, bir sürü sinir tipi ihtişamlı patlama sesleri eşliğinde ortadan kaldırmak içinizden gelmedi mi hiç? Tabii ki gerçekten yapmak için değil, “dinlendirici” bir hayal olarak.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (8)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

Bastırılmış şiddet arzularını tatmin etmenin en temiz yollarından biri bilgisayar oyunları elbette. Bu yüzden ekranda ne görülüyorsa vurup öldürmek gereken, bol bol patlama efektiyle dolu oyunlar yıllardır hep popüler olmuştur. Ama gerçek, samimi, katıksız şiddet ilk olarak “Doom” adlı oyunla boy gösterdi. Bu oyun içerik, üslup ve teknik açıdan bir ekol olmayı başardı ve pek çok benzeri yapıldı ardından. Bu oyunda da kabaca amaç aynı. Çok iyi tasarlamış üç boyutlu mekânlarda dolaşmak ve karşınıza çıkan yaratıkların tümünü gözünüzü kırpmadan öldürmek.

Sistem Gereksinimleri
Full CD versiyonu için CD-ROM sürücü, ses kartı, en az 486 ailesinden bir işlemci. 8 MB RAM. Ancak yüksek performansta ve heyecan verici bir hızda oynamak istiyorsanız Pentium işlemci ve 16 MB RAM gerekiyor.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (6)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

SİZİNKİ HANGİSİ?
Atari günlerinde, yani 1983’te okulu kırıp Beyoğlu’nda bir kahvehaneye giderdik. Kahvehanenin özelliği, burada Atari firmasının jetonlu birkaç oyun kabini olmasıydı. Bugün fiyatını hatırlayamadığım jetonlara para yetiştirmek büyük bir dertti. Çünkü saatlerce oynamak isterdik. O zamanlar ev bilgisayarları ve oyun salonları yaygınlaşmadığı için, arkadaşlarımızın hiçbiri bu oyunları bilmezdi. Biz de bugün “arcade classics” olarak anılan “Pacman”, “Space Invaders”, “Phoenix” gibi oyunları tebeşirle kara tahtaya çizerek anlatırdık. Ardından ev bilgisayarları yaygınlaşmaya başladı. Bu bilgisayarları bugünkü bilgisayarlarla karşılaştırmak epey komik olur. Şöyle örnekleyebiliriz aslında. Şimdi oynadığınız kaliteli bir bilgisayar oyunundaki birkaç saniyelik ses efektinin verileri bile, o günün en popüler ev bilgisayarlarından olan ZX Spectrum’un tüm RAM’ini doldurur ve başka hiçbir şeye yer kalmaz. O günler hızla geçti, Amiga günleri de bitti ve oyun dünyasına tümüyle PC’ler hakim oldu. Hangi niteliklere ve niceliklere sahip bir PC alacağınızı sınıflandırıyoruz bu yazımızda.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (7)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

OYUN OYNAMAK İÇİN İDEAL SİSTEM
➤ Pentium 100 ideal fakat gelecek yıl ne olacağını bilmediğimiz için Pentium 166 öneririz.
➤ 8 MB RAM pek çok oyuna yetecektir ama bazı oyunların üstünde “SVGA modu” için minimum 12 MB RAM gerekir gibi ifadeler görünmeye başladığından önerimiz 16MB.
➤ Bazı CD-ROM oyunlarının hard diskte 40-50 MB boşluk talep etmeye başladığı gözetilirse, en az 1 GB bir hard diskiniz olmalı.
➤ En az 1, mümkünse 2 MB’lık bir ekran kartı öneriyoruz.
➤ CD-ROM için 6 hız öneriyoruz. Ayrıca 16 bit stereo ses kartı iyi olacaktır.
➤ Telefon hatları üzerinden oynamanız için 28.800 bps’lik bir modem gerekiyor.
➤ MPEG daughter boardlu ekran kartı alabilirsiniz. Ancak bağımsız MPEG’lerin fiyatı 250 dolar ve üstü.
➤ Yine tercihi olarak, 3 boyutlu oyunlara özel bir ilginiz varsa ekran kartınızın “3D Accelerator” özellikli olması gerekiyor. Ancak bu kartlar henüz yaygınlaşmadı. Fiyatların oturması için biraz beklemenizi tavsiye ediyoruz.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (10)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

TEMPO’NUN SEÇTİKLERİ
Duke Nukem 3D ve Quake ➤ ➤ Şiddet/Macera ➤ 14 yaş ve üstü
Spycraft ➤ ➤ Casusluk/Serüven/Siyaset/Strateji ➤ 12 yaş ve üstü
Civilation 2 ➤ ➤ Sosyal/Ekonomik/Teknik/Strateji ➤ 10 yaş ve üstü
NBA Live 96 ➤➤ Basketbol ➤ 7 yaş ve üstü
Command & Conquer ➤ ➤ Bilim-Kurgu/Savaş/Strateji ➤ 9 yaş ve üstü
Normality ➤ ➤ Fanstastik/Anarşist/Teenage/Zeka ➤ 8 yaş ve üstü
Bad Mojo ➤ ➤ Fantastik/Edebi/Lanetli ➤ 14 yaş ve üstü
FIFA ’96 ➤ ➤ Futbol ➤ 7 yaş ve üstü

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (9)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

CIVILIZATION 2
SimCity ile birlikte, bir şehir kurma oyunu salgını başladı. Salgın pek çok benzer oyunun yapılmasına yol açtı. Bu oyunlar arasında en çok ilgi görenlerden biri, pek çok oyun müptelasının başında saatler, hatta günler-haftalar-aylar harcadığı “Civilization”dı. Sid Meier’in yarattığı bu Microprose oyunu, şehir kurmanın da ötesinde “uygarlıklar” yaratmanın tadını yaşatıyordu bilgisayarcılara.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (16)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

SIMCITY İLE CIVILIZATION 2 ARASINDAKİ FARKLAR
Yeni izometrik görüntüler ve iyileştirilmiş grafikler dikkat çeken ayrıntılar. Civ, özel olarak grafikleriyle öne çıkan bir oyun olmamasına rağmen, bu yeni görüntü oynarken duyulan keyfi gerçekten artırıyor. Oyunun oynanma biçimi temel olarak değişmemiş, ancak pek çok zenginleştirici unsur eklendiğinden Civilization 2 ilkinden çok daha iyi. Sistem gereksinimleri ise şöyle: 486-66 işlemci, 8 MB RAM, 10 MB alan.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (15)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

BILL GATES İLE RÖPORTAJ
Microsoft oyun dünyasına niçin ağırlığını koymadı?
— Windows 3.1’i piyasaya sürdükten sonra utançla oyun yüklemenin zorluklarını ve DOS oyunlarıyla başka programlar arasındaki uyumsuzlukları gördük. Birçok DOS oyunu için AUTOEXEC.BAT ve CONFIG.SYS dosyalarında sıkıcı ayarlamalar yapmak gerekiyor. Hedefimizin bir bölümü oyunların yapmakta olduğumuz öteki işleri engellememesini sağlayarak, PC’yi daha güvenilir bir platform haline getirmekti.

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (11)
TEMPO GAME — Bilgisayar Oyunları Eki (1996, Tempo)

Windows 95 gerçekten Plug&Play haline geldi mi?
— Oyunlar dosya sistemini çok fazla kullanmıyorlar. Temel olarak, Windows 95’e kadar oyunlar donanıma yazılıyordu. Şimdiyse, piyasadaki ses ve grafik kartlarının şekillenmesinden sonra, firmalar için bunların sürücü programlarını geliştirip test etmek bir kâbus haline gelmeye başladı. Biz de şuna karar verdik. Windows 95’i oyun üretenler için daha çekici bir hale getirelim. Böylece DOS uygulamalarını yazmayı bırakırlar.
Sizce PC mi yoksa oyun makineleri mi?
— Açıkçası bana kalırsa, sadece bu amaçla yapılan boks makineleri rahatlık açısından PC’den daha iyi. Ancak “Myst” türü daha zor ve kapsamlı oyunlar oynayacaksanız orada durmak gerek. İşte tam bu noktada ihtiyacınız olan şey, PC ile gelecek olan genişlik ve zenginliktir.




 

0277-doksanli-yillarin-bilgisayar-oyunlari-1996-yilinda-bilgisayar-markalari (17)

 Kaynak: 1996, Tempo Dergisi