Fausto Zonaro, 1854 yılında İtalya’da Padoue eyaletinin Masi ilçesinde dünyaya geldi. Fakir bir ailenin çocuğu olduğu için genç yaşında kendini ve ailesini geçindirmek zorunda kaldı. Önce ressam olmak için Lendinora atölyelerinde çalıştı. Resimle maişetini temin edemeyeceğini anlayınca bir duvarcı ustasının yanına çırak olarak girdi. Venedik ve Napoli sokaklarında bir elinde mala, ötekinde fırça dolaştı durdu.

Duvarcılıkta kazandığı para ile Roma’ya gitti ve akademiye girdi. Gündüzleri duvarcı kalfası olarak çalışıyor bir taraftan da akademinin akşam kurslarına devam ediyordu. Otuz yaşına bastığı zaman Roma’da açılan resim sergilerinde teşhir ettiği yağlıboya tablolarından birkaçını satmaya muvaffak oldu. Daha önceden İstanbul’a gelip Türkiye’deki sanat havasını anlamış, bir dostu ona İstanbul’a gitmesini tavsiye edince, Zonaro 1891’de İstanbul’a gelir.

Burada çok çalışır. Teşvik ve rağbet görür. Talihi de ona yardım ediyordu. İşte biz şimdi okurlarımızın İtalya’da duvarcı çıraklığından kurtulup, Türkiye’de padişah ressamlığına yükselen ve çağında ün yapmış bir ressamın hayat hikâyesini sunuyoruz.

Kaynak: 1967, Hayat Dergisi