Yabancı çizgi romanlara büyük ilgi sürerken, İslami kahramanların yaşam öyküleri de artık çizgi roman olarak hazırlanıyor. Endülajans Yayınevi tarafından yayımlanan dizinin ilk kitabı, Libya Direnişi’nin öncüsü Ömer Muhtar! Onu Muhammed Ali, Kafkas Kartalı Şeyh Şamil, Filistinli lider Yaser Arafat, Ebulfeyz Elçibey, Cevher Dudayev, Malcolm X ve Said-i Nursi gibi isimlerin çizgi romanı izleyecek.

0158-sony-ericsson-reklamlari-t-610-maximesaj-turkcell-2004-kampanyasi-cek-yolla-kazan
KATILAN TÜM HATLARA — Shubuo MaxiSinema ya da MaxiHaber paketi. HAZIR KART | TURKCELL

“Haydi yiğitlerim! Herkes yerini alsın. Dinamitler patlayınca atlılar aşağıya insin!” diye kükrüyor beyaz sakallı yaşlı adam. Omzunda tüfeği, şaha kaldırdığı atı ve rüzgârda savrulan cüppesiyle oldukça heybetli duruyor. “Çağrı” filminden fırlamış Anthony Quinn tadı var kendisinde. “Toplardan korunun. Allah yardımcınız olsun” dedikten sonra düşman mevsilerine yerleştirdikleri dinamitleri ateşlemek için atından iniyor ve “Ya Allah Bismillah” nidasıyla kolu çekiyor.

Yukarıdaki sahne bir çizgi romandan alınma. Kahramanıysa hayal âleminden değil, gerçek hayattan çizgi dünyasına transfer edildi. Kim mi? Birinci Dünya Savaşı’nda ülkesini işgal eden İtalyan ordusuna karşı durmasıyla tanınan, Libya Direnişi’nin öncüsü Ömer Muhtar. O artık bir çizgi roman kahramanı. Üstelik bu âlemde yalnız da değil. Peşinden “salı öldüren, solu süründüren” boksör Muhammed Ali, Çeçen dağlarının yalnız adamı Şeyh Şamil, Filistin’in yorgun savaşçısı Yaser Arafat, Ebulfeyz Elçibey, Cevher Dudayev, Malcolm X, İzzet Begoviç gibi “İslamî” kahramanların da maceraları geliyor.

0158-said-i-nursi-cizgi-roman-2004-aktuel-dergisi-adem-ozbay-ugur-kose-ahmet-altay (2)
RÖPORTAJ: Göksan Göktaş • FOTOĞRAFLAR: Güven Polat (2004, Aktüel

Gerçek Kahramanlar Çizgi Roman dizisi, İstanbul Beyazıt’ta bulunan Endülajans adlı yayınevi çalışanları tarafından hazırlanıyor. Üç çizer ve üç senaristten oluşan ekipte gazeteci, yazar ve ressam da var, grafiker de. İşlerini ciddiye alıyor ve bir belgeselci titizliğiyle çalışıyorlar. Şimdilik seriden “Esaret Çölde Yeşermez” başlığıyla iki Ömer Muhtar macerası yayınlandı. Çnümüzdeki bir ay içinde de Malcolm X ve Muhammed Ali’nin maceralarını okuyabileceğiz. Ekiten proje yönetmeni ve senarist Adem Özbay, çizer Uğur Köse ve sanat yönetmeni Ahmet Altay’la görüştük. Sorularımızı aynı zamanda projenin fikir babası olduğundan, Adem Özbay yanıtladı.

Filmi en başa saralım. Bu proje nasıl oluştu?
Gerçek Kahramanlar projesi, yaptığım bir kitap çalışması sırasında oluştu. Diktatörler ve Devrimcilerin Aşkları isimli kitabım için bilgi toplarken İslam dünyasının devrimcilerinin aile hayatlarına dair yok denecek kadar az bilgiye ulaşabiliyordum. Bunda bir miktar inanışlarımıza has, mahremlik söz konusu elbette. Fakat bizim devrimcilerimizin hayatı o kadar yoğun bir şekilde mücadeleyle geçiyor ki, eşlerine, ailelerine ayıracakları vakitleri kalmıyor. Şeyh Şamil beş kez evlenmiş, eşlerinin adı dışında bir bilgiye Rus kaynaklarından çok zor ulaşabildim.

0158-samsung-dijital-kamera-2004-mem.com.tr-tek-bir-ani-bile-kaybetme-kaydet-samsung-digitall
SAMSUNG DIGITALL —Tek bir anı bile kaybetme, kaydet. Türkiye Distribütörü: FES Elektronik
0158-said-i-nursi-cizgi-roman-2004-aktuel-dergisi-adem-ozbay-ugur-kose-ahmet-altay (3)
MACERALAR GERÇEK HAYATTAN — Giyilen kıyafetler, içecekler, kullanılan kapkacaklar, silahlar. Evlerin, şehirlerin mimari yapısı, harp yöntemleri gibi geniş araştırmalar yapılıyor.

Çizimler nasıl yapılıyor? Dikkat ettiğiniz detaylar neler?
Senaryo aşamasından sonra çizim başlıyor. Burada arkadaşlarımız ülkemiz roman takipçilerinin aşina oldukları çizim tekniklerini kullanıyor. Süpermen, Örümcek Adam gibi dünyanın her yerinde yayınlanan ve okunan çizgi romanlarının teknikleriyle özdeş bu anlamda. Ülkemizde daha önce yapılan Kara Murat, Tarkan, Yüzbaşı Volkan gibi çalışmalardan senaryo, teknik ve anlayış olarak daha sofistike bir yerde. Renklendirmelerde coğrafi şartlar, iklimsel özellikler, sosyal yaşam ve giyim kriterleri birincil derecede önemli. Çizilen karakterlerle birebir uyum ve adaptasyon için yüzlerce deneme çizimi yapılıyor. Ömer Muhtar savaş alanında ne kadar haşinse, çocuklarının arasında o kadar munis. Dolayısıyla bu farklılıkları genel ifadeyi bozmadan yüz hatları, beden diliyle birlikte vermemiz gerekiyor. Bu aşamalarla karar verilen çizimlerden sonra renklendirme yapılıyor. Bir cilt bittiğinde toplu olarak değişik kişilere bunları okutuyoruz. Olay kurgusunda ya da akışta, içerikte eksiklikler olursa onları da tekrar düzenliyoruz.

0158-said-i-nursi-cizgi-roman-2004-aktuel-dergisi-adem-ozbay-ugur-kose-ahmet-altay (1)
SOLDAN SAĞA: Proje yönetmeni Adem Özbay, çizer Uğur Köse ve sanat yönetmeni Ahmet Altay’dan oluşan çizgi roman ekibi. (2004, Aktüel)

İSLAM DÜNYASININ ACILARINI RESMEDİYORUZ
Bildiğimiz kadarıyla dünyada bu isimler üzerine üretilmiş çizgi roman yok. Genellikle çocuklar için tasarlanmış, amatörce ufak tefek çalışmalar var. Bu çalışmamızın hedef kitlesi sadece çocuklar değil. Çizgi roman kültürü olan herkese hitap ediyor. İçinde sadece macera yok. Bir insanın etrafında bir milletin ve insanlığın genel değerleri var. Savaşların acı taraflarını gözler önüne seriyoruz. Özellikle İsşam dünyasını oluşturan milletlerin yüzyıllardır yaşadıkları ve devam eden acılarını resmediyoruz. Bunu yaparken özverili insanların hikâyeleri etrafında bir milletin kahramanlığını dile getiriyoruz.



0158-aktuel-dergisi-2004-kapagi-said-i-nursi-haberleri

 Kaynak: 2004, Aktüel Dergisi