Dinledikleri müziğin tadına daha iyi varabilmek için, alelâde pikap ve teypler yerine, on binlerce lira harcayarak evlerini son sistem ses düzenleriyle donatanların başında Semiramis Pekkan, Gönül Yazar ve Ömür Göksel geliyor. Müzik stüdyosuna dönen evler yazımız başlıyor!
RÖPORTAJ: Koray Güney, FOTOĞRAFLAR: Erol Dernek

0074-yetmisli-yillarda-muzik-sistemleri-1974-hayat-dergisi-pikap-fotograflari-plak-gorselleri (4)
Müzik stüdyosuna dönen evler (1974, Hayat Dergisi)

PAHALI BİR ZEVK
Müzik dinlemek zevk işidir. Ama müziği stereo pikap ya da teypten dinlemek günümüzde pahalı bir zevktir. Müzik aletleri, elektrikli ev eşyaları satan mağazaları şöyle bir dolaşın. Vitrinde sergilenen değişik modeldeki pikapların, teyplerin yanına yanaşılacak gibi değil. Etiketlerdeki fiyatlar 3500 liradan başlayıp 25 bin liraya kadar çıkıyor. «Bu kadar pahalı aletleri kim alır?» demeyin. Öyle meraklılar var ki, değil tek pikap, iki değişik pikap satın aldıkları gibi, yanına bir de teyp koydurup, evlerinde nefis bir set kuruyorlar.

0074-osmanli-bankasi-reklami-1974-evet-onlar-kazanacaklar-istanbul-reklam-ajansi-arsivi
1974 yılında 7/12 yaş arasındaki çocukların yer aldığı Osmanlı Bankası reklamı.

MÜZİK BENİM HER ŞEYİM
Sinemayı bıraktıktan sonra iyi, hem de çok iyi bir ses sanatçısı olan Semiramis Pekkan, şimdi plaklardan sesini duyuruyor. Çalışmasını tamamen bu konuya ayıran Pekkan kardeşlerin en küçüğü az sayıda ama kaliteli plaklar yapıyor. Semiramis Pekkan’ın kazandığı büyük başarıda, evindeki setin önemli rolü var. Çalışma odasında pikaplar, teypler, güçlü bir amfi ve hoparlör manzumesinden oluşan set, bir radyo istasyonu gibi durmaksızın çalışıyor. Ve Semiramis, dünyanın çeşitli ülkelerinde satışa çıkan yeni plakları, hemen getirtip bu setinden dinliyor.

0074-yetmisli-yillarda-muzik-sistemleri-1974-hayat-dergisi-pikap-fotograflari-plak-gorselleri (5)
Düşünebilen insan, güler ve sever. Duygularımı dorukta yaşarım, en çirkin olayda bile güzellikler ararım. Bana göre sevginin aydınlatamayacağı hiçbir karanlık yoktur; En kötü kararın, kararsızlıktan iyi olduğuna inanırım. Kin ve nefretle hiç tanışmadım. Dost portföyüm çok kabarıktır. Yaşamın nerede ve ne zaman biteceği belli değil. Kimseyi kırmadan tebessüm dolu bir yaşamı, tüm sevenlere dilerim. Unutmayın! Tebessümün maliyeti sıfır. (omurgoksel.com.tr)

Evde bulunduğu zamanların büyük bir kısmını müzik dolabının başında geçiren sanatçı, seçtiği hafif Batı müziği türündeki plakları defalarca dinliyor ve bunlardan bazılarını Türkçe sözlerle plağa okumanın ön çalışmalarını yapıyor:
— Müzik benim her şeyimdir. Bu yüzden, müziğin en kalitelisini dinlemek isterim. İşte, evimdeki sete önem vermemim nedeni budur.

0074-yetmisli-yillarda-muzik-sistemleri-1974-hayat-dergisi-pikap-fotograflari-plak-gorselleri (2)
Semiramis Pekkan, 30 Eylül 1948 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Çamlıca Kız Lisesi’ndeki eğitimini son sınıfta noktaladı. Süper star Ajda Pekkan’ın kardeşidir. Babası Rıdvan Pekkan deniz binbaşısı, annesi Nevin Dobruca ise ev hanımıydı. Çocukluğu babasının işi nedeniyle Gölcük´te geçti. 1964 senesinde, “Kara Memed” filmiyle, sinema dünyasına adım attı. 20 filmde filmde rol alan Semiramis Pekkan, sinemanın yanısıra, o yıllarda sevgilisi olan Haldun Dormen vasıtası ve tavsiyesiyle girdiği tiyatro oyunlarına da görev aldı. (Vikipedi)

«Olmaz, Olmaz» adlı plağıyla hafif Batı müziği piyasasında geçen yıl önemli bir aşama yapan Semiramis Pekkan, «Altın Plak» ödülünü alırken evindeki müzik setini de değiştirdi. Ve eskisinin yerine çok daha gelişmiş ve o oranda da pahalı bir set koydu.

0074-persil-reklami-1974-turyag-urunleri-yetmislerde-camasir-deterjani-reklamlari
Çamaşırda kullandığınız sular kireçlidir. Suyun kireci dokuların içine yerleşerek çamaşırı keçeleştirir, renklerini gölgeler. Persil suyun kirecini giderir, dokuları kireçten tamamen kurtararak çamaşırları bembeyaz üstelik de yumuşacık yapar.

JET PİLOTU GİBİ
Evini, müzik stüdyosuna çeviren bir başka sanatçı da Gönül Yazar’dır. Yazar, setinin başına geçince, her şeyi, her derdi unuttuğunu söylüyor. Bu yüzden evde olduğu zamanlar vaktinin büyük bir kısmı, «Sonny» marka teybinin ya da «Dual» pikabının başında geçiyor. Müziği tek başına dinlemeyi seven ünlü ses sanatçısı, çok defa kulaklıkları takıp, öyle veriyor kendini plaklara:
— Ancak bu şekilde dinlediğim parçanın zevkine varabiliyorum. Hele o kulaklıkları taktım mı, kendimi jet pilotundan farksız görüyorum.
Bir ara adı «Taş Bebek»‘e çıkan Gönül Yazar da önümüzdeki günlerde yeni bir sete kavuşuyor.

0074-yetmisli-yillarda-muzik-sistemleri-1974-hayat-dergisi-pikap-fotograflari-plak-gorselleri (1)
Gönül Yazar (d. Mürşide Gönül Özyeğiner, 1936, İzmir), Türk sanat müziği yorumcusu ve sinema oyuncusu. Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biridir. 1954 yılından beri profesyonel olarak müzikle ilgilenmiş, TRT Ankara Radyosunun gözde ses sanatçılarından biri olmuştur. İlk kaydı 1962’de yayınladığı bir 78’liktir. (Vikipedi)

MERAKIN TİCARETİ
Uğraşları müzik olanların, ses aletleri merakı bitmek, tükenmek bilmiyor. Her gün bir yenisi, eskisine ekleniyor. İşte bu gelişmelere örnek gösterilebilecek müzik düzenlerinden birine de Ömür Göksel sahiptir. Bugün Göksel, sanatçılar arasında, tartışmasız en modern ve en pahalı ses düzenine sahip olanların başında gelir.
Onun evindeki set, salonun bütün bir duvarını baştan başa kaplamaktadır. Sanatçının büyük bir kütüphane içine yerleştirdiği sette, Thorenks marka pikap, Garrard Zero 100 modeli bir başka pikap, Pioneer QX 9900 amfi, Revox A77 modeli teyp, bir de Akai GX 650 tipi kaset teyp bulunuyor. Sanatçının evindeki hoparlörlere gelince, dört hoparlörden ikisi Pioneer, diğer ikisi de Altec marka. Tiyatrolar ve diskotekler için yapılan Altec hoparlörün Türkiye’de bir eşi belki de yok.

0074-tat-konserve-reklami-tat-ye-tatli-konus-1974-beko-ticaret-reklamlari
Tat sebze konserveleri yüzde 100 sıhhîdir. Hiçbir yabancı veya kimyasal madde ihtiva etmez. (Yeni Ajans)

Bundan 11 yıl önce mikrofona çıkan Ömür Göksel, yukarıda saydığımız müzik düzenine tam 200 bin liranın üzerine para sayarak kavuşmuş! Evinde, değme müzik stüdyolarında bulunmayan bir set kuran sanatçının gittikçe gelişen bu tutkusu, sonunda onu ticaret hayatına da itmiş. Ve Ömür Göksel, Osmanbey’de ses aletleri satan bir mağazaya ortak olmuş.



0074-yetmisli-yillarda-muzik-sistemleri-1974-hayat-dergisi-pikap-fotograflari-plak-gorselleri (03)

 Kaynak: 1974, Hayat Dergisi