Türkiye’nin yaÅŸayan en büyük tarihçisi olan Cemal Kutay, Atatürkçülüğün de en önde giden simgeleÅŸmiÅŸ ismi. Yayınlamış 200’e yakın kitabı ile bir rekorun sahibi olan Kutay, aynı zamanda 94. yaşını kutladığı 80’inci yıl Cumhuriyet Türkiyesi’nin geldiÄŸi noktanın en yakın tanığı.

Gerek kitaplarında, gerek kendisiyle yapılan söyleÅŸilerde Mustafa Kemal’in yılmaz bir takipçisi olduÄŸunu yineleyen Kutay, 80. yılda bu sözlerini tekrarlarken;

“1923 ile 1938 arası bizim altın yılımızdı. Mustafa Kemal vardı. Ne elde edebildiysek, O’nun gününde, ne kaybettiysek O’ndan sonra kaybettik” diyor. Osmanlı Devri, MeÅŸrutiyet ve Cumhuriyet’in anlatıldığı 20 ciltlik kitabının en büyük tarihi kanıt olduÄŸuna dikkat çeken Kutay:

— Cumhuriyet ilan olduÄŸu zaman ben 14 yaşındaydım. Konya’daydım. Babam istinah reisiydi. O zamanlar lise yok, idadiye girdim. Manisa ve Antalya iÅŸgal altında. Milli Mücadele Tarihi’nin yazıldığına da kani deÄŸilim. Ancak benim yirmi ciltlik kitabım Osmanlı/MeÅŸrutiyet/Cumhuriyet dahil olmak üzere en büyük tarihtir. Sakın övündüğümü zannetmeyin. Bunları size tarih gerçeÄŸi olduÄŸunu kanıtlamak için deÄŸil, hatırlatmak için söylüyorum. Yüz Türk evinden birinde kitabım var. Politikanın ‘P’sini bilmem. Bir partinin merdivenlerinden çıkmış deÄŸilim. Bunlara çok dikkat etmiÅŸimdir. Onun için söylediÄŸim sözlerin noktası ve virgülünün ispatı bende her zaman saklıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Mücadelenin Devamıdır
Mustafa Kemal’in cenazesinde tanıştığım bir Ä°spanyol gazeteci, onun için şöyle yazmıştı.

— Siz Mustafa Kemal’e yaklaÅŸtıkça, o irtifa alacaktır.” Hayatımda hiç kimsenin bu gazeteci kadar doÄŸru bir teÅŸhis koyduÄŸunu görmedim. Fakat bu bir hakikattir. Onun devrini düşünün; diktatörler devriydi. Hitler, Mussolini, Stalin, Lenin, Salazar, Franko. Kim kaldı? Ama o dimdik ayakta. Bizim en büyük insanımız. Türklüğüyle övünürdü ve dinine baÄŸlıydı. Her ÅŸeyden önce o bir insandı, dünya insanıydı.

Kaynak: 2003, VERY Dergisi